Чорногорія -

Content section

Чорногорія

Ласкаво просимо до Чорногорії – мальовничої країни Європи

Високі гори, прозорі ріки, блакитні озера, чисті води Адріатичного моря і прекрасні пляжі, які протягнулися на багато кілометрів. А на заході, коли сідає сонце, гори здаються чорними… Казка? Ні – це Монтенегро! Дивовижна країна, де є все для безтурботного відпочинку.

У 1991 році Чорногорія була проголошена країною чистої, недоторканої природи, і це дійсно так. В країні найчистіше море, а вода настільки прозора, що дно проглядається навіть на глибині 50 метрів. Тут чудові пляжі, неймовірно красиве Скадарське озеро, відоме своїми монастирями і дуже смачною рибою. Тут розташований другий у світі за величиною каньйон на ріці Тара, який є національним парком.

Лорд Джордж Байрон писав про Чорногорію: «У момент народження нашої планети, найпрекрасніша із зустрічей землі і моря відбулася у Чорногорії… Коли сіялися перлини природи, на цю землю впала ціла пригорща…»

Але щоб відчути усю велич краси цієї країни, її потрібно відвідати. Тож беріть у руки фотоапарат і гайда подорожувати! Ласкаво просимо до Чорногорії!

Високі гори, прозорі ріки, блакитні озера, чисті води Адріатичного моря і прекрасні пляжі, які протягнулися на багато кілометрів. А на заході, коли сідає сонце, гори здаються чорними… Казка? Ні – це Монтенегро! Дивовижна країна, де є все для безтурботного відпочинку.
У 1991 році Чорногорія була проголошена країною чистої, недоторканої природи, і це дійсно так. В країні найчистіше море, а вода настільки прозора, що дно проглядається навіть на глибині 50 метрів. Тут чудові пляжі, неймовірно красиве Скадарське озеро, відоме своїми монастирями і дуже смачною рибою. Тут розташований другий у світі за величиною каньйон на ріці Тара, який є національним парком.

Лорд Джордж Байрон писав про Чорногорію: «У момент народження нашої планети, найпрекрасніша із зустрічей землі і моря відбулася у Чорногорії… Коли сіялися перлини природи, на цю землю впала ціла пригорща…»

Але щоб відчути усю велич краси цієї країни, її потрібно відвідати. Тож беріть у руки фотоапарат і гайда подорожувати! Ласкаво просимо до Чорногорії!

Митні правила

Заборонено ввезення без спеціального дозволу предметів і речей, які представляють історичну або художню цінність.

Безмитно на територію Чорногорії одній людині дозволено ввозити не більше 200 цигарок або 50 сигар або 250гр тютюну, до 2л вина ао до 1л міцних алкогольних напоїв. Іноземці можуть ввозити і вивозити необмежену кількість іноземної валюти, попередньо задекларованої при в’їзді до країни.

Кухня

Національна кухня

Чорногорія – морська країна. А тому в її кухні багато страв з риби та морепродуктів. Тут надзвичайно поширений гуляш, який готують з різних сортів риби. В глибині країни популярна верховодка – річкова риба, яка водиться у Скадарському озері. Особливо популярна ця риба приготована на жаровні і подана із червоним вином!

Також в Чорногорії люблять м’ясні страви, які готують з використанням каймаку – чергового продукту на кухні кожної тутешньої господині. Готується каймак так просто, що його зазвичай не купують, а роблять вдома. Для цього потрібно взяти молоко, краще овече, налити в пласку миску і поставити в теплу пічку години на три. Потім охолодити. Верхній шар, що утворився, обережно знімають, перекладають в іншу посудину і злегка солять. Свіжий каймак – білого кольору і дуже ніжний на смак. Його часто додають до дріжджового тіста. А воно, в свою чергу, головний інгредієнт для виготовлення гибаниці – пирога з сирною начинкою.

В каймаку часто тушкують баранину чи курку – вони від цього стають дуже ніжними. Краще м’ясо виходить в результаті тушкування на повільному вогні в металічному казанку, який підвішений за допомогою спеціальних ланцюгів – веріг.

А ще в Чорногорії дуже люблять шинку. Вважається, що найкраще готують цю страву в Негушах, невеличкому містечку поблизу Цетін’ї – старої столиці країни. Вона відзначається особливим смаком, тому що свинину, призначену для переробки, сушать високо в горах, де дуже чисте повітря. Подають шинку у якості холодної закуски, наприклад, до лозовача. Це – національний міцний алкогольний напій, який виготовляють із кращих сортів винограду, таких як первенец і круна.

Комментарии закрыты.